22. 12. 2017.

MLEČNE KIFLICE



- 300ml mleka
- 200ml kefira
- 8g suvog kvasca
- 3 žumanceta + 1 jaje
- 200gr butera
- ~ 600gr mekog brašna
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- feta sira po ukusu
- crnog susama za posipanje


U mlako mleko i šečer dodati kvasac da se podigne. Zatim dodavati pomalo brašno, so i 3 žumanca. Mesiti da se dobije fino testo koje neće biti tvrdo ali se neće ni lepiti za prste. Kada je pri kraju mešenje dodati 100gr butera i nastaviti sa mešenjem. Kada se buter fino izmešao sa testom, ni prsti više nisu od testa, a niti se testo lepi za zidove posude u kojoj se mesi. Ostaviti testo u posudi i prekriti je krpom na nekih 20 minuta.

Zatim izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Lagano premesiti i podeliti na tri dela jer je tako lakše  praviti kiflice kada je manje testa. Na fotografiji vidite kako dalje treba raditi. Sira stavljajte koliko volite. Pleh namažite sa 100gr putera i kiflice namažite odozgo jejetom ili samo žumancetom i pospite crnim susamom (može i belim).


Uključiti rernu na 220C da s egreje. Za to vreme će kiflice polako da rastu. Kada ubacite u rernu, smanjite na 180C. Vadite kada dobiju pečenu boju.

Kod nas rerne čudno rade pa nemam uvek sreće da mi kifilce odozgo dobiju finu boju. Čak nekad moram da stavim da se peku na 200C a i dalje ne budu rumene. 


Нема коментара:

Постави коментар