22. 7. 2017.

PEKARSKE HRONO LEPINJE



Uglavnom svi se trudimo da to što mesimo sa brašnom za doručak da bude bez kvasca. Kvasac nije zabranjen i može da se koristi u hrono ishrani za doručak. Najbitnije je da hleb ili lepinja ako su sa kvascem, budu obavezno tostirani.

Današnje lepinje su zamešene sa mekim speltinim brašnom. Na početku restrikcije bi trebali da izbegavate speltu ali kasnije ako ste duže na restrikciji, možete sebi priuštiti ponekad i nešto zamešeno sa speltom.

- 2 dl mlake vode
- kašičica kvasca suvog (može i svežeg)
- 1/4 kašičice soli
- meko speltino brašno po potrebi


Ovo je jedno najobičnije testo koje može da se zamesi za čas, a dobiju se predivne lepinje, pa i krofne. Koristi se potpuno isto testo ali se na različite načine peče.

Prvo se kvasac sipa u mlaku vodu da nadođe. Pošto nisam stavila šećer treba malo duže vremena odstoji. Ako i ne vidite ni posle 20 minuta da se kvasac podigao, nije problem, jer će sve to doći na svoje mesto kada se bude zamesilo testo.

Brašno polako dodavati u vodu i kvasac ali pažljivo da ne bi dodali previše, pa da testo bude tvrđe nego što bi trebalo. Testo koje treba da zamesite je izuzetno meko i ne moze da se mesi rukom, već morate varjačom. Zamešeno testo ne sme ni da bude bistro da spada sa varjače kao gusto testo za američke palačinke. Testo treba da bude ređe zamešeno ali da se zadrži ipak na varjači i da polako klizi sa nje.

Tako zamešeno, pokriti čisto krpom i ostaviti da odstoji pola sata. Pospite radni sto brašnom i izručite testo. Kada ste ga izručili, pospite i odozgo brašno. Blago zamesite testo koje ste dobro pobrašnjavili, zatim ga nožem podelite na 3-4 dela (ja sam na 3). 

Svaki deo takođe blago sa brašnom zamesite i oblikujte u loptice, pa ostavite na tepsiju u kojoj ćete peći. Ja sam stavila papir za pečenje preko tepsije, pa loptice od testa rasporedila da budu donekle podjednako udaljene jedna od druge, kako bi bilo mesta da se formiraju lepinje.

Uključiti rernu na najjače da se zagreje dok loptice ne nadođu. Kada su lopice narastile posuti ih malo brašnom i prstima blago ih širiti i oformiti lepinju. Možete ih i nožem blago zaseći odozgo ili izbosti sa viljuškom. 

Kada se rerna zagrejala, ubaciti tepsiju i lepinje će biti za desetak minuta pećene. Pazite da vam ne izgoru jer za čas budu gotove. Izvadite ih iz rerne kada dobiju lepu pečenu boju, jer su tada sigurno pečene. Poređati ih na rešetku da se ohlade. 

Pošto je svakako ovo dozvoljeno samo za doručak i uvek pečemo danas za sutra, vi ih pre doručka prerežite uzduž na pola i istostirajte. Možete i na tiganju, bez problema.


Нема коментара:

Постави коментар