19. 2. 2016.

KOKOS BRAŠNO



Da li ste čuli za prednosti korišćenja kokosovog brašna za pečenje? Budući da je interesovanje za ishranu bez žitarica u stalnom porastu, mnogi kuvari se okreću upotrebi kokosovog brašna za pečenje.
Peći hranu s kokosovim brašnom je jedinstven izazov jer kokosovo brašno nema iste osobine kao druge vrste brašna na bazi žitarica;drugim rečima, pečenje s kokosovim brašnom zahteva posebne tehnike kako bi proces dao dobre rezultate.
Stoga, odštampajte ovaj tekst i zalepite ga na frižider, da biste, ako odlučite da pri pečenju s kokosovim brašnom upotrebite sopstvene ruke, bili dobro opremljeni za rad s ovom jedinstvenom i veoma hranljivom zamenom za pšenicu.

Šta je kokosovo brašno i kako se koristi za pečenje?

Kokosovo brašno je meko brašno koje se pravi od osušene kokosove pulpe. To je prirodan sekundarni proizvod koji se dobija proizvodnjom kokosovog mleka. Baš kao što možete sami da napravite domaće kokosovo mleko, tako možete i kokosovo brašno da napravite u svojoj kuhinji ako želite. Kako bih uštedela vreme i trud, kokosovo brašno kupujem na veliko preko interneta (vidi izvore).
Da bi se dobilo kokosovo mleko, kokosova pulpa se presuje, pri čemu ostaju krupniji delići pulpe koji se zatim suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u mek i sitan prah pogodan za pečenje. Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, kao što su paleo dijeta, GAPS ili SCD dijeta (dijeta koja podrazumeva izbacivanje nekih vrsta ugljenih hidrata) ili bilo koja dijeta koja ne uključuje žitarice, budući da predstavlja alternativu tradicionalnim vrstama brašna na bazi žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima.
Kokosovo brašno je meko brašno i pravi se od osušene kokosove pulpe. Kao što možete sami da napravite domaće kokosovo mleko, takođe i brašno od kokosa možete napraviti u vaša četiri zida.
Pored visokog nivoa proteina koji sadrži, kokosovo brašno bogato je i laurinskom kiselinom, koja ima ulogu u jačanju imunološkog sistema, unapređivanja funkcije štitne žlezde i poboljšavanja zdravlja kože.Proces stvaranja počinje presipanjem kokosove pulpe, pri čemu njeni krupniji delići ostaju i oni se suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u sitan prah pogodan za pečenje.
Izrazito je bogato manganom uz pomoć kog iskorišćavate holin i biotin (nutrijente koji se nalaze u jajima), vitamin C i B1Mangan poboljšava zdravlje kostiju, funkcije nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi.
Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, kao što su paleo dijeta, GAPS dijeta (ona podrazumeva izbacivanje nekih vrsta ugljenih hidrata) i u svim onim obrocima gde može biti adekvatna zamena brašnu na bazi žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima.
Kokosovo brašno se ne bi smelo potapati, jer pored svih svojih prednosti, sadrži i fitate koji ubijaju svaki efekat povezivanja minerala. Brašno se veoma lako upija i potrebna je vrlo mala količina za uspešno spremanje jela.
Ono je gusto i suvo, pa je svaka hrana koja se sprema sa kokosovim brašnom obično gusta i suva, ali to možete izbeći tako što ćete u smesu dodati više jaja.
izvor:http://www.kokosovoulje.com/kokosovo-brasno -sastav-i-upotreba/

Нема коментара:

Постави коментар