25. 4. 2015.

RABARBARA PITA


Da bi pripremili donju koru potrebno nam je:

- 600ml brašna
- 200ml agava sirup
- 1 prašak za pecivo
- 200gr putera
- 400ml kisele vode
- 2 jaja
- aroma vanile

Sve sastojke dobro mikserom umutiti. Polovinom smese pokriti dno tepsije, a preko toga preliti sa vocem i rabarberom koje smo dinstali na sledeci nacin.
U posudu u kojoj cete dinstati voce i rabarbaru, uspite iseckane rabarbare 3 pune solje za belu kafu, 2 pune solje narezanih jagoda fino zrelih i 2 kasike soka od iscedjenog limuna. Mozete dodati 150gr agava sirupa ili stevie koliko odgovara kolicini od 150gr secera. Kada jagode i barbera puste sok ostaviti ih da se jos malo krckaju poklopljene na slabijoj vatri. Kada su barbera i jagode omeksali dodati kasiku agar-agar sirupa i mesati 2-3 minuta dok se malo ne zgusne. Ostaviti po strani da se ohladi i hladan preliv preliti preko testa koje ste vec prethodno prelili na tepsiju. Preko fila kasikom sipati ostatak testa kao sto vidite na fotografiji.

Na kraju napravite mrve od brasna u koji treba da stavite 

- 120ml brasna
- 100gr putera
- 100ml agava sirupa

Treba sve da izmesate i da dobijete kao mrvice od svega toga. Ako nije rastresito kao mrvice dodajte jos brasna i pospite ih odozgo preko preliva koje ste kasikom stavljali na fil.

Pecite na 180C/40' ili dok ne dobije testo lepu zlatnu boju kao na fotografiji. Ostavite da se ohladi, kako bi se fil peo stegao.


 Malo nesto o rabarbari:

Rabarbara (Rheum rhabarbarum) je višegodišnja biljka velikih listova i dugackih, debelih peteljki karakteristicne boje.
U ishrani se koriste samo lisne peteljke rabarbare jer su listovi toksicni.
Peteljke su crvene epiderme, ružicastog tkiva u unutrašnjosti peteljke i kiselkastog ukusa, podseca na kisele jabuke. Boja rabarbare zavisi od vrste i nacinu uzgoja.
 
Energetska vrijednost 100 g sveže rabarbare iznosi 21 kcal/88 kJ. Od toga sadrži 4,5% ugljikohidrata, 0,9% proteina i 0,2% masti.
Peteljka sadrži minerale (kalcijum, kalijum, magnezijum, nangan, gvožde i fosfor), vitamine A, C, B3, B5 i D, jabucnu, limunsku (zaslužne za osvežavajuci ukus) i oksalnu kiselinu u obliku kalcijumove i kalijumove soli kao i antrakinonske glikozide. Takodje je bogata dijetalnim vlaknima.









Нема коментара:

Постави коментар