30. 11. 2014.

KINOA SA ASPARAGUSOM



Ovo je moje prvo jelo od kinoe, pa bi bio red da se prethodno nesto napise o njoj. 

Kinoa je žitarica sa Anda bogata proteinima, aminokiselinama i mineralima, koja ne sadrži gluten. Može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Ima laganu teksturu i jedinstven orašast ukus kad je skuvana. Ubraja se u žitarice, iako je u stvari reč o semenu biljke čiji je latinski naziv Chenopodium quinoa, a čiji „rođaci“ su cvekla i spanać. Ne sadrži gluten, pa je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.


Kinoa je bila neizostavan deo ishrane drevnih naroda sa Anda. Ona je jedan od najboljih izvora posnih proteina. Proteini su esencijalni hranljivi sastojci za telo i igraju krucijalnu ulogu u rastu ćelija i tkiva, ali nisu svi proteini isti. Posni proteini sadrže manje od tri grama masti po obroku. 

Postoje dve vrste, crvena i bela kinoa. 

Pored toga što je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži i lizin, aminokiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Takođe, bogata je manganom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i fosforom, kao i vitminima B i E, pa se preporučuje osobama koje pate od migrene, dijabetesa i ateroskleroze. 

Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kinoa se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopšte (posebno kod ratnika, rekonvalsecenata i onih koji su morali naporno da rade). 

Peruanski poljoprivrednici tvrde da je kinoa hrana budućnosti, jer je veoma hranljiva, a potražnja za njom je u svetu sve veća. 



Nina Topic je detaljno opisala kako se kuva kinoa. Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije baš ugodna za ukusne pupoljke. Ako kupujete kinou u rinfuzi pre upotrebe je dobro isperite da opna spadne.
Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela tečnosti, što znači da će vam na jednu šolju sušene kinoe biti potrebne dve šolje vode ili bujona. Od jedne šolje suve kinoe dobićete tri šolje kuvane.
Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu.
Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.
Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.


Mislim da je moj dorucak od kinoe i povrca veoma lak, jednostavan i brz. Od povrca sam upotrebila od svega po malo ali asparagus preovladava.

- asparagus
- luk sarlot
- bela luka
- pecene crvene paprike
- kasika ulja

Vi kolicine sami odredite po tome koliko mislite da pojedete. Luk na sitno iseckati i staviti na ulje da se malo prodinsta, dodati sitno seckan cesanj belog luka i cim pusti miris ubaciti iseckane asparaguse. Posoliti, pobiberiti i pustiti da se polako dinsta i ako treba dolivati po malo vode ili bademovog mleka. Kada je sve na pola omeksalo dodati ispecene i zacinjene crvene paprike iseckane na kockice. Ja uvek imam pecene i zacinjene crvene paprike u frizideru i uvek mi ulepsa obrok gde god da je ubacim. Samo ostavite da se jos koji minut sve zajedno prodinsta i to je to. Kinoa i dinstano povrce su odlican izbor za ove posne dane ko je na postu.


Нема коментара:

Постави коментар